İşte geleceğin emtiaları! Fiyatlarda 6 ayda ralli bekleniyor
6 min readYeşil ekonomi ve şuurlu tüketim, bazı emtia mahsullerine arzı körükleyecek.
Önümüzdeki 20 sene içinde bakır, alüminyum, nikel ve yeşil çeliğin cazibesi çoğalacak. Arz patlaması beklenen tarımsal mahsuller arasında ise bitkisel proteinler, kakao, kümes hayvanları, süt mahsulleri başı sürüklüyor.
Sürdürülebilirlik, dekarbonizasyon ve dijitalleştirme gayretlerinin hızlanmasıyla beraber emtia piyasaları da derin ve süratli başkalaşımlardan geçiyor. Yeşil ekonomiyi amaçlayan teşvikler, şuurlu tüketim alışkanlıklarının geliştirilmesi gelecek senelerde emtia arzını şekillendirecek.
Bir Hayli emtia daha güçlü arz çoğalışı yaşayacak, kimileri ise gözden düşecek. Önümüzdeki 20 senede emtiada ‘in’ ve ‘out’ listesine bakıldığında metaller tarafında bakır, yeşil çelik; tarım tarafında bitkisel protein, yapay et; enerji sektöründe ise hidrojen ‘geleceğin emtiaları’ olarak nitelendirilebilir.
Emtia mahsulleri yeşil ekonomiye geçişte merkezi rol oynuyor. Finansal risk ve bilgi tahlili firmayı Fitch Solutions’a göre geleneksel emtianın bir kısmı gelecek 20 senede daha fazla arzla karşılaşırken, kimilerine arz sakinleşecek, kimilerine ise ciddi biçimde eksilecek.
KONUT’ler bakır, nikel ve lityuma yarayacak
Arz çoğalışı beklenen emtia grubunda içinde bakır, nikel, alüminyum, lityum, kobalt, kalay, ender topraklar, metal hurda ve ‘yeşil çelik’ bulunuyor. Bakır, yeşil ekonomi büyüdükçe gelişen elektrikli araba KONUT sektörü için ehemmiyetli bir hammadde. Yeniden piller için kritik ehemmiyetteki lityum, kobalt ve nikel kullanımında da ehemmiyetli bir çoğalış öngörülürken, dijitalleşme süreceğinde kalay ve alüminyum da ehemmiyetli hammaddeler olarak görülüyor. Metal hurda da, geri dönüşüm ve hurda gerektiren çelik elektrik ark fırınlarının EAO kullanımının önümüzdeki 10 sene içinde ehemmiyetli miktarda çoğalmasıyla beraber önümüzdeki senelerde parlak bir arz görünümüne sahip. Önümüzdeki 20 senede demir madeni, konvansiyonel çelik, çinko gibi metallere arzın ise sürat kesmesi bekleniyor.
Tavuk, balık ‘in’ sığır eti ‘out’
Tarımsal emtiada bitkisel protein, yapay et arzında ciddi çoğalış beklentisi var. Arz patlaması beklenen tarımsal mahsuller arasında kümes hayvanları, süt mahsulleri, balık ve kabuklu hayvanlar, soya fasulyesi, mısır, kakao, meyve ve sebzeler ve marihuana gibi yeni tarımsal ticaret alanları yer alıyor. Şeker ve sığır etinin arz bazında yatay bir seyir izlemesi bekleniyor.
‘Düşük karbonlu Hidrojen’ yarıyılı geliyor
Enerji sektöründe ise petrol arzında eksilme bekleniyor, kömürün cazibesini ehemmiyetli oranda yitireceği düşünülüyor. Nispeten yeni bir emtia olarak nitelendirilebilecek olan düşük karbonlu hidrojen arzının ise büyük bir sıçrama göstereceğini söylüyor. Geleneksel bir emtia olmasa da karbon kredileri de geleceğin emtiaları kategorisine dahil ediliyor.
Fosil yakıtlardan türetilen hidrojen gri hidrojen yakıt olarak yeni olmasa da, mavi hidrojen natürel gazdan türetilmiş ve yeşil hidrojen yenilenebilir enerjiden türetilmiş ticareti büyüyor. Özellikle 2020’den bu yana hidrojen arzı güçlü bir çoğalış trendinde. Sektörde yeni bir hayli projenin hayata geçirilmesi beklenirken, önümüzdeki senelerde hidrojen yapımında ciddi çoğalışlar öngörülüyor. Fitch Solutions, yeşil hidrojen yapımının süratleneceğini ve eforun gri hidrojende olduğu pazarda şu an yüzde 1 olan payının 2030’da yüzde 10’a yükseleceğini hesaplıyor. Mavi hidrojende ise daha sınırlı sihrime hipotez ediliyor. Yeşil, başka bir deyişle düşük karbonlu hidrojen sektöründe en ehemmiyetli pazarlar olarak Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Batı Avrupa ve Kanada öne çıkacak.
Maliyetlerde 6 ayda %13.5 ralli bekleniyor
Maliyetlerde 6 ayda %13.5 ralli bekleniyor Yatırım bankası Goldman Sachs, son 1 senede yüzde 7 yükselen emtia piyasalarındaki çoğalışların süreceği varsayımında bulunuyor. Banka, emtia piyasalarında önümüzdeki altı ay içinde yüzde 13.5 ralli bekliyor.
Bankanın emtia araştırma takımı, koronavirüs pandemisi kaynaklı baskılara rağmen, düşük faiz civarı ve daha zayıf bir doların takviyesiyle maliyetlerin artmaya devam edeceğini öngörüyor. S&P GSCI Emtia Endeksi son 1 senede yüzde 96.80 yükselirken, yılbaşından bu yana yüzde 23.54 çoğalış yaşandı. Petrol arzının gelecek 6 aylık süre zarfında, bugüne kadarki en büyük sıçramayı yapacağını ve günlük 5.2 milyon varil çoğalış göstereceğini savunan bankaya göre, geçen hafta 77 dolar ortamında dolaşan Batı Teksas petrolünün varil maliyeti 80 dolara çıkacak.
Goldman, Avrupa’da aşılanmanın hızlanmasını ve seyahat kısıtlamalarının hafifl emesiyle arzda ehemmiyetli bir çoğalış yaşanacağı varsayımında bulunuyor. Mayıs ayında uluslararası seyahat kısıtlamalarının hafifl etilmesinin küresel uçak yakıt arzında günde 1,5 milyon varil iyileşmeye yol kalemtıraşı belirtiliyor.
Goldman: Altın 2.000, bakır 11 bin dolar olabilir Banka ayrıca önümüzdeki altı ay süresince altın maliyetlerini ons başına 2.000 dolar olarak görüyor ve Bitcoin’in altın ile rekabet etmesi için çok erken olduğunu düşünüyor.
Amerikan finans kuruluşu ayrıca, az yatırım yapılan talep tarafını mazeret göstererek bakır maliyet hipotezini yükselterek 12 aylık bir süre içinde ton başına 11.000 dolar gayeyi tanımladı. Bankanın açıklamasında, “Bu rekor ebatta ve süratle yanaşan talep daralmasının sonucu maliyetlerin rekora gitmesidir” denildi. Banka ayrıca Çin’in emtia arzında ehemmiyetli rol oynamaya devam edeceğini söylüyor, ancak gelecek 10 senede arzın tek büyük lokomotifi olmayacağının da altını çiziyor.
Evrim Ufak/Dünya
Kaynak: www.patronlardunyasi.com
URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Iste-gelecegin-emtialari Fiyatlarda-6-ayda-ralli-bekleniyor/249937