Kasım 24, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

MASAK raporunun detayları ortaya çıktı!

5 min read
Sezgin Baran Korkmaz hakkında son dakika haberi

Sezgin Baran Korkmaz hakkında son dakika haberi

Sezgin Baran Korkmaz, S.B.K Holding’in “Kara para aklama” iddiasıyla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, ABD’den gelen incelemeye konu para transferleri kapsamında 20 Ocak 2021’de 92 sayfalık rapor hazırladı. Sözcü Gazetesi yazarı Saygı Öztürk, raporun detaylarını paylaştı.

Öztürk’ün bugünkü yazısı şöyle:

Raporda Vergi Müfettişi Ertunç Aksümer, Bankalar Yeminli Başmurakıbı Bora Altan Ünsal, SPK Başuzmanı Mustafa Delice’nin imzaları bulunuyor.

S.B.K Holding A.Ş.’nin incelemeye konu dönemlerde yüzde yüz hisseli tek ortağı Sezgin Baran Korkmaz’dır. Bu kişinin kamuoyunda yarattığı algıya göre, holding finansal açıdan zor durumda olan şirketleri satın alıyor, onları kârlı hale getirerek yatırım yapılabilir durumda satıyor.

ABD İLE ORTAKLIĞI YOK

S.B.K. Holding A.Ş’nin inceleme dönemi mali tablolarına bakıldığında yaklaşık 200 milyon TL zarar beyan ettiği anlaşılıyor. Bir şirket için en önemli veri olan öz kaynakların eksi bakiye vermesidir. Bu durum şirketin doğrudan ve dolaylı ortak olduğu şirketlerde de sıklıkla görülüyor. Holding ile inceleme konusu ABD şirketleri arasında herhangi bir ortaklık ilişkisi saptanamadı. Ortaklık kurduğu ya da satın aldığı şirketler incelendiğinde, bunların genellikle zarar eden şirketler olduğu, devirlerinin bedelsiz olarak şirketin ilişkili kişilerine yapılıyor.

İncelenen kayıtlara göre 29.09.2016 tarihinde konusu suç olduğu saptanan 835 bin doların Blane Teknoloji’nin Garanti Bankası nezdinde ki hesabına havale edildi. Bu para aynı gün Jaeob Ortell Kingston’un Garanti Bankası’ndaki hesabına havale edildi. Kingston da aynı tarihte  kendisine ait Mega Varlık Yönetimi A.Ç.’nin hesabına aktardı. 2 Mart 2016’da 2 milyon 300 bin doların hareketi de hep aynı gün gerçekleşti. O dönemde S.B.K Holding, Mega Varak A.Ş., Blane Teknoloji ve Jacob Ortell Kingston arasında herhangi bir mal veya hizmet alış-satışı da belirlenemedi.

AYNI GÜN YAPILMIŞ

Yapılan bu işlemler, konusu suç olduğu saptanan paranın herhangi bir ortaklığı , ticari ilişkisi bulunmayan S.B.K Holding, Jacob Örteli Kingston, Mega Varlık Şirketi ve Blane Teknoloji A.Ş. konusu suç olan paranın nevinin değiştirilmesi ilişkisini ortaya koydu.

S.B.K. Holding A.Ş.’nin Gelir İdaresi Başkanlığı verilerinde, alınan 4 gayrimenkulün satışından sonra para hareketi şemalı olarak gösteriliyor ve paranın aynı gün içinde nasıl el değiştirdiği anlatılıyor. Bu satışlarla banka hareketlerine göre bedelsiz gayrimenkul teslimi Mega Varlık A.Ş. ile S.B K. Holding A Ş. arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyor.

PARÇALARA AYRILDI

S.B.K Holding hesaplarına gelen paralar birçok işleme tutuldu ve küçük parçalara ayrıldı. Bir kısmı şirket faaliyet alanı dışında gayrimenkul alımında, bir kısmı da şirket çalışanları tarafından nakit olarak çekildi. Para hareketlerinden, ABD şirketlerinin S.B.K. Holding A.Ş.’ye yatırını ya da ortak olma girişiminin olmadığı değerlendirildi.

Söz konusu paranın “kredi” iddiası ile geldiği varsayımı altında ise S B.K. Holding A Ş’nin banka hesap hareketlerinden adı geçen şirketlere taksit ödeme adı ile bir harekete rastlanılmadı. Bu saptamaya karşılık, soruşturma konusu şahıslar tutuklu olduğundan muhataba nasıl ödeme yapılacağı sorusu akla geliyor.

KREDİ AMAÇLI DEĞİL

S B.K holdinge soruşturma konusu şirketlerden ilk para transferi 14.11.2013’de gerçekleşti. ABD ise 2018’de dava açtı. Bu kadar uzun bir süre ve belirsiz şekilde şirketi borçlu bırakmak ticari hayatın gerçeklerine uymuyor. Bu değerlendirmeler ışığında  ABD’den, S.B.K. Holdinge gelen ve konusu suç olduğu belirlenen toplam 46 milyon 608 bin doların da kredi amaçlı olmadığı anlaşılıyor.

ABD şirketlerinden gelen ve konusu suç olduğuna ilişkin tespitler bulunan paraların ticari hayatın olağan akışına uymayan, zincir şeklinde ilerleyen finansal işlemlerle çeşitleri değiştirildi. Böylece paranın meşru yolla elde edildiği gösterilmeye çalışıldı.

HEP ZARAR

Sezgin Baran Korkmaz’ın hesabına ortak veya yönetici olduğu şirketlerden elde edebileceği kâr payı ödemesi ya da yönetim kurulu üyeliklerinden alınan ücret gibi bir tutar saptanamadı. Çünkü hemen hepsi zarar ediyor. Korkmaz’ın başka gelir getirici faaliyeti ise belirlenemedi.

MASAK raporunun, Sezgin Baran Korkmaz’la ilgili bölümü şöyle sonuçlanıyor: Yapılan bu işlemler nedeni ile Sezgin Baran Korkmaz ve S B K Holding A.Ş. işlemlerinin gerçekleştirilmesinde aktif olarak rol aldığı, paraların mahiyeti konusunda bilgi sahibi olduğu, suça konu paranın miktarının ise 6.000.000 USD doları olduğu kaydediliyor.

İşte bu rapor, Cumhuriyet Savcılığı’nda bulunuyor. Suçlamalar 92 sayfada yer alıyor. Bakalım bunun sonu nasıl olacak…Sezgin Baran Korkmaz’ı Avusturya hangi ülkeye verecek. Bekleyelim, görelim.

Saygı ÖZTÜRK / SÖZCÜ Gazetesi

Kaynak: www.sacitaslan.com
URL: https://www.sacitaslan.com/masak-raporunun-detaylari-ortaya-cikti-haberi-534701

Bir yanıt yazın