NASA’nın İlgisi, Salda Gölü’ndeki Tahribatı Hızlandırıyor
3 min readEşsiz yapısı, beyaz kumları ve turkuaz sularıyla insanı hayran vazgeçen Salda Gölü, bir hayli etrafsal riskle karşı karşıya. Bir tarafta gölü turistik bir noktaya çevirmek için oluşturulmuş bir proje dururken gölü riske atacak bir adım da NASA’dan geldi.
Amerika Birleşik Devletleri’li bilim insanları, Salda Gölü’nü araştırmak için bölgeye gelip gitmeye başladı. Bunun sebebiyse Salda Gölü’nün milyarlarca sene evvelki Mars’ın mümkün su yapısına benzemesi oldu. Yabancı tahlilci ve turistleri ağırlamak için gölün etrafına konaklama yerleri inşa edilmesi olasılığı, etraf teşkilatları ve tabiat aktivistlerini kaygı verdi.
Gölü ne gibi riskler bekliyor?
Geçtiğimiz senelerde gölün çevresine halk bahçesi yapılması düşüncesi onaylanmış, proje bitirilmişti. Projede yer alan yetkililer her ne kadar projenin gölü gözetmeyi kastettiğini söylese de uzmanlar, bunun gölü büyük tehlike altına soktuğunu korundu. Derken NASA’nın gölde çalışmalar yapacağına dair iddialar gündeme geldi. NASA’nın Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlar ve göl hakkında yaptığı açıklamalar bilim dünyasını heyecanlandırmıştı. Ancak jeologlara göre bu çalışmalar gölün eşsizliğini mahvedebilir.
Salda Gölü neden özel?
Burdur şehrinin takribî 60 km batısında yer alan Salda Gölü, Türkiye’nin en derin gölü olma özelliğini taşıyor. Ancak bu natürel ki tüm dünyada özel oluşunun sebebi değil. Üzerinde ufak ismeler bulunan gölün masmavi suları, 61 familyaya ait 301 nebat cinsine konut sahipliği eder. Bu cinslerden 20’si bölgeye özeldir ve tehlike altındadır. Jeolojik ve kimyevi özellikleri sebebiyle suyunun “şifalı” olduğu söylenen göl, içinde yaşayan canlılarla beraber kapalı bir ekosisteme dönüşmüş vaziyette ve bu surattan oldukça hassas. Gölde bulunan bir hayli cinste mineralin içinde ‘hidromagnesit’ de bulunuyor. Mars’taki Jezero Krateri’nde de bulunan bu mineralin, ilk mikropları oluşturan mikrobiyalitlerden geldiği düşünülüyor.
“Tahribat şimdi dursa gölün iyileşmesi 200 sene sürer”
Jeoloji uzmanı Servet Cevni, “göldeki tek hücreli organizmalar can verirse Salda Gölü biter” diyor. Göldeki yaşamın bir daha oluşamayacağını belirten Cevni, ağır turist akını durdurulur ve değişik çalışmalardan bırakılırsa gölün aldığı hasarın 200 senede giderilebileceğini söylüyor. Ancak şimdi durulmazsa Salda Gölü, artık Salda Gölü olmayacak.
Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/nasanin-ilgisi-salda-tahribatini-hizlandiriyor-h109253.html