Tam Kapanmanın Biteceği 17 Mayıs’tan İtibaren Normalleşme Nasıl Olacak?
4 min readKoronavirüs pandemisi sebebiyle bir müddettir “bütün kapanma” yarıyılında olan Türkiye, 17 Mayıs’ta muhtemelen açılacak. Hükümet yetkilileri, bu mevzuyla alakalı yaptıkları açıklamalarda net bir şey söylemiyor olsalar da açılmanın nasıl olacağı, vatandaşlar tarafından da az çok hipotez edilebiliyor. Uzmanlarla konuşan Hürriyet yazarı Fulya Soybaş ise 17 Mayıs haysiyetiyle yaşanması gereken şeylerin neler olduğunu ortay koyuyor.
Mevzuyla alakalı açıklamalarda bulunan bilim insanları, 17 Mayıs haysiyetiyle yaşanacak “bütün açılma”nın doğru bir karar olmayacağı görüşündeler. Bu hatanın daha evvel de yapıldığını ifade eden uzmanlar, 17 Mayıs ve sonrasında bütün açılma kararı verilmesi gidişatında bütün kapanmanın bir işe yaramayacağını korunuyorlar. Peki bu gidişatta, 17 Mayıs’tan sonra ne gibi büyümelerin yaşanması gerekiyor?
Uzmanlara göre 17 Mayıs’tan sonra neler yaşanmalı?
Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, mevzuyla alakalı olarak geçtiğimiz sene yaşananları anımsatıyor. Bu bağlamda, geçtiğimiz sene yaz mevsimi evvelinde yaşanan kapanmaların ardından bütün açılmanın olay rakamlarını yine 30 bin seviyelerine getirdiğini söyleyen profesör, bir hafta sonra bitecek bütün kapanma sonrasında da usçu davranılarak, bütün açılmaya geçilmemesi gerektiğini korunuyor.
Dökmetaş’a göre bütün kapanma sonrası süreçte öncelikle mesai saatlerinde tertip etme yapılmalı. Bu vaziyeti misalle açıklayan profesör, bir grup kamu çalışanının 08:00-16:00, öteki grubun ise 12:00-20:00 arasında işe başlayabileceğini, böylece toplu taşımada oluşacak kalabalığın yasaklanmış olacağını söylüyor. Profesör Dökmetaş, lokanta ve kafelerin ise sıkı ihtiyatlar alınarak açılabileceği görüşünde. Ancak tıpkı daha evvel olduğu gibi HES kodu gerekliliği, masa yoğunluğunun eksiltilmesi ve sarih hava, bu mekanlar için kritik ehemmiyet talep ediyor.
Prof. Dr. İlyas Dökmetaş tarafından yapılan açıklamalarda, aşılama vurgusu da yer alıyor. Bütün kapanmanın 1 hafta daha uzatılıp bu 1 haftada aşılamaya yoğunluk verilmesi gerektiğini söyleyen bilim insanı, 1. doz aşılaması yapılan şahıs rakamının 20 milyon üzerine çıkması gerekiyor. Mevcut şartlar altında cemiyetsel bağışıklığında yüzde 30, yüzde 40 etraflarında olduğunu söyleyen Dökmetaş, bu oranın yüzde 50 ve hatta yüzde 60‘lara eriştiğinde gevşeyebileceğimizi ifade ediyor. Ayrıca bu bilim insanına göre seyahat kısıtlaması da bir zaman daha devam etmeli.
Fulya Soybaş’ın konuştuğu başka bir ad olan Prof. Dr. Nuriye Ortaylı ise özellikle de hudut kapılarında çok ciddi ihtiyatlar alınması gerektiğini, öncelikli olan turizm yerine millet sıhhati olması gerektiğini korunuyor. Caddede yürüyen vatandaşa dahi PCR testi uygulanmasını söyleyen bilim insanı, salgının ancak böyle durdurulabileceğini ifade ediyor. Ortaylı’ya göre kaliteli filyasyon ile hastalık kapan vatandaşların doğru bir biçimde izole edilmesi, salgınla gayrette en ehemmiyetli hususlardan bir tanesi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Mayıs sonrasında uygulanacak ihtiyatlara ait birkaç gün içerisinde açıklama yapacak. Yapılacak bu açıklamalar, bizleri nelerin beklediğinin en net göstergesi olacak.
Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/17-mayistan-itibaren-normallesme-nasil-olacak-h109680.html