Topkapı Sarayı’nda Roma dönemine ait galeri bulundu
3 min readTopkapı Sarayı ve çevresi, Roma dönemine ait manastır, kilise, sarnıç ve benzeri bir çok esere ev sahipliği yapıyor.
Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, bilim ve koruma kurulu kararları çerçevesinde Topkapı Sarayı’nın alt bahçelerinde yürütülen yeraltı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait olduğu düşünülen arkeolojik bir galeriye ulaşıldı.
Sarayın 1. avlusunda Roma dönemine ait olduğu düşünülen galeri üç bölümden oluşuyor.
Galerinin, yağmur sularını biriktirmek için toprak altına yapılan sarnıç olduğu tahmin ediliyor.
Sarayın ziyaret alanını genişletme projesi kapsamı içinde rastlanılan kalıntıya ilişkin inceleme ve araştırma çalışmaları ise sürdürmekte.
“Henüz ziyarete açılmayan alt kısımlardaki alanlarda bulundu”
Buluntu ile ilgili bilgi veren İstanbul Milli Saraylar İdaresi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çapoğlu, “Buradaki çalışmalar Milli Saraylar İdaresi Bilim ve Değerlendirme Kurulu çerçevesinde Topkapı Sarayı’nın halen ziyarete açılmayan alt kısımlardaki alanlarda bir peyzaj çalışması sırasında yapılan yer üstü ve yeraltı araştırmalar kapsamı içinde bulundu. Burası Bab-ı Hümayun’dan girişte, sağ tarafa çizme kapısı diye adlandırılan kapıdan döndüğümüzde alt bölümde kalan bir galeri. Bu galerinin hemen üzerinde öncedenki senelerda tespit edilen bir sarnıç var. Bu içinde olduğumuz galeri ise dostlarımızın yaptığı yeraltı incelemeleri kapsamı içinde yeni bulundu” dedi.
“Roma dönemine ait arkeolojik bir buluntu olduğunu ifade edebilinmekte”
Peyzaj çalışmalarını bitirdiğında ziyarete açılacağını söyleyen Çapoğlu, şöyle sürdü:
“Direkt olarak sarnıç olduğunu ifade edemeyiz. Ama sarnıca bağlı alt yollar, galeriler yahut burada bir başka yapının altındaki bir galeri olabilir. Bu husustaki araştırma çalışmaları sürdürmektedir. Biz buradaki toprak örtüyü kaldırdık. Burada elde ettiğimiz verileri bilim ve değerlendirme kuruluna sunacağız orada yeni bir karar alınması durumunda uzman arkeologlar yönetiminde burada arkeolojik bir kazı yapılabilir. Henüz hiç ziyarete açılmamış alanların peyzaj çalışmasını yapıyoruz. Peyzaj çalışmalarını bitirdiğımızda ziyaretçilerin de içine güvenli bir biçimde girebileceği şartları oluşturmak istiyoruz. Yapıya incelediğimizde Roma dönemine ait arkeolojik bir buluntu olduğunu ifade edebilinmekte.”