Türkiye’de Yedek Parçasını Bulmanın Çok Zor Olduğu Otomobil Markaları
5 min readİkinci el taşıt satın alırken müşteriyi kaygı veren unsurların arasında yedek parça kasveti bulunuyor. Çoğu insan, satın aldıkları otomobilde rastgele bir mesele olduğu takdirde yedek parçanın zahmetsiz bir biçimde temin edilmesini ister. Elbette ülkemizde bulunan tüm yetkili servisler yedek parçaları olabildiğince kasvetsiz bir biçimde alıcılarına eriştirip meseleyi kısa vakitte halledebiliyor ancak yeniden de otomobilini oto sanayiye götürmek isteyenlerin sayısı da bir hayli fazla.
Vaziyet böyle olunca sürücüler genellikle yedek parça kasvetinin yaşanmadığı araba markalarına yöneliyor ancak bu markaları araştırma yapmadan bulmak pek kolay değil. İşleri daha da kolaylaştırmak ismine sizler için kaporta ustaları ile görüştük ve bulunduğumuz yarıyılda en çok hangi markanın yedek parça sıkıntısına sürüklüyorlar bildik.
Oto sanayide ve yetkili serviste bulunan yedek parçalar arasında nasıl farklar var?
Yetkili servisler yalnızca orijinal yedek parça satışı yaparlar ve bu surattan da eminliği ve sağlamlığı doğrudan marka ile ilişkilidir. Bu yedek parçalar üzerinde uzun süren Ar-Ge çalışmaları yapılır ve özellike garanti süresi süresince vasıtanızda kesinlikle orijinal yedek parça ile metamorfoz yapmanız önerilir.
Yan sanayi yedek parçalar üzerinde çoğunlukla Ar-Ge yapılmaz ve hem bu hem de kullanılan malzemelerin niteliği yapım maliyetini düşürerek sürücüye daha uygun maliyetli bir seçenek sunar. Yedek parçayı orijinal ya da yan sanayi seçmek tamamen sürücüye bağlıdır ve genellikle yan sanayi ürün seçim edecek bireylerin detaylı bir araştırma yapması önerilir.
Mazda Özellikle daha önceki modeller
Yaptığımız araştırmalara göre otomotiv kaporta ustalarının yedek parça bulmakta en zorlandığı markalardan birisi Mazda. Orijinal ve yan sanayi yedek parça tedariğinde Türkiye’de bir ekip kasvetler yaşayan akıldalar, özellikle daha önceki model Mazda arabalar için alıcıyı 3 – 6 ay arasında bekletmek zorunda kaldıklarını belirtiyor.
Daha Önceki model bir Mazda’ya sahip sürücüler, sualin giderilmesi için uzun zaman beklemek istemiyorsa elbette süratli bir biçimde Mazda yetkili servislerine müracaat etebilirler. Ben yan sanayi ürüne de tamamım, yeter ki işimi olabildiğince uygun maliyetli çözeyim derseniz de otomotiv ustanızın yedek parçayı getirmesini beklemek gidişatında kalacaksınız.
Ssangyong
Koreli araba markası Ssangyon için işler uzun zamandır iyi gitmiyor. İsmi uzun zamandır iflas haberleriyle çalkalanan Ssangyon, geçtiğimiz sene Türkiye genelinde bir açıklama yaparak ne olursa olsun imale devam edeceklerini açıklamıştı.
İflas haberleri ve Ssangyong’un Türkiye’den çekilme ihtimali de doğrudan yedek parça tedariğini vuran unsurlardan birisi oldu. Bildiğiniz üzere yedek parça tedariğini yalnızca otomotiv markaları değil, markanın uyuştuğu işletmeler de yapıyor ve bu şirketler el değiştirmeye başladığı andan itibaren yedek parçada kasvet yaşanıyor.
Alpha Romeo
Reelinde Alpha Romeo’nun arabalarında yaşanan yedek parça kasvet uzun zamandır öğrenilen bir şeydi ancak biz yeniden de bu sualin devam edip etmediğini bilmek istedik. İtalyan markanın Türkiye’deki tedarikçilerini sıklıkla değiştirmesi, yedek parça meselesini doğuran en büyük neden olmuş.
Alpha Romeo’nun yedek parça mevzusundaki bir değişik kasveti ise maliyetlerin bir hayli yüksek olması. Çok güç bulunduğu için yedek parçalar yan sanayi dahi olsa yapım bandından sürücüye erişene kadar cep yakan maliyetlere sahip oluyor.
Nissan
Ülkemizde satış sayıları bir hayli yüksek olan Japonya merkezli Nissan’da bu kasvetin yaşanması sarihçesi azıcık sürpriz oldu. Neticede yolda sık görmeye aşina olduğumuz vasıtaların yedek parça mevzusunda bir kasvet yaşaması azıcık beklenmedik bir vaziyet ancak söylenenlere göre Nissan, orijinal yedek parçalarını yalnızca yetkili servislerine temin ediyor.
Hal böyle olunca da oto sanayilere gelen yedek parça yalnızca yan sanayi ürünü oluyor ve bu da sürücüyü muallakta vazgeçiyor. Yedek parçayı orijinal istemesine karşın yetkili servise gitmeyi yalanlayan insanlar, tıpkı Mazda’da olduğu gibi aylarca beklemek zorunda kalabiliyor.
Volvo
Yedek parça mevzusunda uzun zamandır kasvet yaşayan bir değişik marka ise dayanıklılığıyla öne çıkan İsveç kuruluşlu Volvo. Daha Öncekinden Ulusoy Otomotiv distribütörlüğünde ülkemizde satılan araba devi, bu yarıyılda tedarikçi mevzusunda sıkı kaideler getirmiş ve yetkili servis dışında kimseye yedek parça verilmesine izin vermemiş.
Volvo artık Ulusoy Otomotiv distribütörlüğünde değil ancak o yarıyılda getirilen kaideler daha öncekisi kadar sıkı olmasa da otomotiv sanayilerini hala kasvete düşürecek türden. Ancak Volvo’nun Türkiye’de bulunan yetkili servislerin alıcılarını çoğunlukla memnun ettiğini ve orijinal parçaların uzun zaman bir kasvet çıkarmadığını da andırdırmak gerekli.
Subaru
Gizeme geldi yan sanayi ya da orijinal fark etmeksizin yedek parçasını yetkili servis haricinde bulmanın ihtimalsiz olduğu Subaru’ya. Oto sanayiden kiminle konuşursak konuşalım en büyük tasalarının Subaru’dan yana olduğunu söylediler.
Subaru, yedek parça tedarikçisi mevzusunda son derece titiz bir marka ve söylenenlere göre oto sanayiye bu marka için müracaat eten herkes hiç bekletilmeden dolaysız yetkili servislere yönlendiriliyor.
Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/turkiyede-yedek-parcasini-bulmanin-zor-oldugu-otomobil-markalari-h109834.html