Kasım 5, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Türkler hangi ülkelerde çelik fabrikası topluyor?

6 min read
Türkler hangi ülkelerde çelik fabrikası topluyor?

Türkler hangi ülkelerde çelik fabrikası topluyor?

Türkiye, küresel çiğ çelik yapımında geçen sene yüzde 6’lık bir sihrime göstererek 35.8 milyon tonluk yapım hakikatleştirdi

Brüksel merkezli Dünya Çelik Birliği Worldsteel bilgilerine göre ise bu sihrime, Türkiye’yi 8’inci sıradan 7’nciliğe yükseltmiş oldu. Türk şirketleri Türkiye’deki yapımlarını artırırken, bir yandan da yurtdışında yeni yatırımlara imza atıyor, şirketleri bünyesine katıyor. Erdemir, Müessese Holding, Tosyalı, Borusan gibi Türkiye’nin önde gelen sanayi devlerinin başlattığı bu satın alma ve yatırım kervanına, ismini çok fazla dinlemediğimiz işletmeler de katılıyor.

Türk çelik işletmelerinin gözde pazarı Avrupa. Son birkaç yıldır Avrupa’nın doğusunda, bir çoğu ülke ve bölgesinin ilk sanayi kuruluşlarından olan işletmeleri bünyesine katmak için çalışma başlatan Türk şirketleri, kıtanın batısı ve kuzeyinde de yeni yatırımlara imza atıyor. Bu yatırımlara son eklenen ülke ise Letonya oldu.

Eyüpoğlu Ailesi’ne ait olan Epaş Grubu’na bağlı Türk firma Aslanlı Metalürji’nin geçen hafta Letonya’nın en ünlü metal firmalarından olan KVV Liepajas Metalurgs Steelworks’ü satın almak istediğini sizlere Dünya Gazetesi’nde duyurmuştuk.

İşte o satın alma reelleşti ve Türk işletmesi Aslanlı Metalürji, Letonya’nın ilk, Baltık Bölgesi’nin ise tek demir-çelik fabrikasını bünyesine kattı.

Aslanlı Metalürji’nin CEO’su Alaeddin Eyüpoğlu, uzun müddettir görüşme halinde oldukları Letonya makamlarının onayını aldıklarını dile getirdi.

Dünya’ya konuşan Eyüpoğlu, “Birkaç akdikeninin katılımıyla firma için tertip edilen bir ihalede azami maliyeti sunduk. Ardından resmi bir uyuşma imzaladık ve uyuşma Letonya Hükümeti tarafından onaylandı. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde yapıma başlayacağız” dedi. Eyüpoğlu, AB üyesi Letonya’da yapımın bu pazarda kota meselesinin de önüne geçeceğini, buradaki kuruluştan öbür Türk üreticilere de kütük tedarik edebileceklerini ifade etti.

Peki Türk şirketleri, Avrupa’da hangi ülkelerde firma aldı, yatırım yaptı ve yapım reelleştiriyor?

LETONYA: Letonya’nın batısında yer alan Liepajas kentinde yer alan KVV Liepajas Metalurgs, hem Baltık hem de Letonya tarihi açısından en ehemmiyetli işletmelerden biri. Baltıklar ve Letonya’nın ilk ve tek demir-çelik kuruluşu olan Liepajas Metalurgs, 1882 senesinde heyetti.

Letonya’nın ilk sanayi işletmeyi olarak da öğrenilen Liepajas Metalurgs, beton yapıların kuvvetlendirilmesi için çelik haddelenmiş çubuklar üretiyor. Çelik işletmeyi, Letonya liginin en ünlü ekiplerinden olan FK Liepajas Metalurgs’un da sahibi. 2016 senesinde krize giren firma iflas etti. 2018’de Letonyalı işletmeyi İngiliz çelik devi British Steel dahil bir hayli Avrupalı şirket istedi ancak Letonya makamları, yalnızca satış değil, Liepajas Metalurgs’un tekerrür ayağa kaldırılmasını koşul koşuyor.

Letonyalı Liepajas Metalurgs’u devralan  Epaş Grup ise, Dursun Ali Eyüboğlu tarafından heyetti. 1962 senesinde Karabük’te demir çelik ticaretine başlayan Eyüboğlu, 1967 senesinde Karabük’te ilk haddehanesini, 1977 senesinde Gebze’de ikinci haddehanesini devreye aldı.

ARNAVUTLUK: Avrupa’daki ilk çelik yatırımı Kürüm Holding’e ait. 1998’de Arnavutluk’ta sergene çıkarılan demir-çelik fabrikasını satın alan Kürüm Holding, Balkanların en büyük entegre demir-çelik fabrikasının şirketlerinden birini alan Kürüm International, son açıklanan sayılara göre 303 bin ton sıcak haddelenmiş inşaat demiri ve 443 bin ton akışkan çelik imali reelleştiriyor.

İTALYA: Avrupa’nın bir öbür Türk çelik üreticisi Borusan Holding. Alman devi Mannessman ile işbirliğinde bulunan Borusan Holding, İtalya’nın Vobarno kentindeki kuruluşu 2001 senesinde devraldı. BM Vabarno ismiyle yapım yapan kuruluşun kapasitesi senelik 25 bin ton. Soğuk boru sürükleme alanında faaliyet gösteren bu kuruluş, 19 bin metrekarelik bir alana heyeti. Başta otomotiv sektörüne müteveccih yapım yapan bu kuruluşun ana pazarı İtalya’daki üreticiler.

ROMANYA: Avrupa’daki en süratli oyuncu ise Erdemir’i idareyen Ordu Yardımlaşma Kurumu Grubu. Erdemir, 2002’de senede 108 bin ton yapım kapasitesine sahip Romanya’daki silisyumlu yassı çelik Laminorul De Benzi Electrotehnice LBE kuruluşunu satın aldı. Bu kuruluşta elektrik motorları, jeneratör ve transformatör gibi mahsullerin ana girdisi olan elektrik çeliği üretilmekte ve üretilen mahsuller dünyanın muhtelif ülkelerine sevk ediliyor.

FİNLANDİYA: Türkiye’nin en büyük demir-çelik üreticisi olan Ordu Yardımlaşma Kurumu’ın son yatırımı ise Finlandiya oldu. Ordu Yardımlaşma Kurumu’ın iştiraklerinden Ataer Holding, Avrupa’nın sayılı demir-çelik firmalarından biri olan Miilux Rey’a 2019’da ortak oldu. Korunma sanayisine müteveccih zırh çeliği olarak öğrenilen malzeme üreten Miilux’ta, Ordu Yardımlaşma Kurumu Grubu payı ise yüzde 70 oranında. Anımsanacağı üzere, Ordu Yardımlaşma Kurumu’ın ismi ayrıca 2019’da satışta olan dünyanın en ehemmiyetli çelik işletmelerinden olan British Steel ile anılmıştı. Ordu Yardımlaşma Kurumu, son anda görüşmelerden çekildi ve İngiliz devini Çinliler satın almıştı.

KARADAĞ: Afrika’da olduğu gibi Avrupa’da da Tosyalı Holding’in fabrikası bulunuyor. Daha Önceki Yugoslavya’nın en ehemmiyetli çelik fabrikalarından biri olan Karadağ’ın Nikşiç kentindeki ‘Zeljezara Çelik’i 2012’de satın alan Tosyalı Holding, mühendislik çelikleri alanındaki pazara da yapım yapabilecek efora erişmiş oldu. Fabrikada modernizasyon yatırımlarını 2016’da tamamlayan Tosyalı, burada da senede 200 bin tonluk kapasiteye erişmiş gidişatta. 1950’lerde efsane devlet adamı Mareşal Tito’nun kurduğu Zeljezara Niksic, bir yarıyıl Güney Avrupa’da oldukça güçlü bir durumdaydı. 1980’lerde 22 bin çalışana konut sahipliği yapan fabrika, krizlerle sarsıldı ve bu sayı 2012’de 320’ye kadar düştü. O sene, Türk firma Tosyalı Holding, Zeljezara Niksic isimli kuruluşu 15 milyon Euro’ya satın aldı ve ismini Tosçelik Niksiç olarak değiştirdi.

Kerim Ülker/Dünya

Kaynak: www.patronlardunyasi.com
URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Turkler-hangi-ulkelerde-celik-fabrikasi-topluyor/250459

Bir yanıt yazın