Kasım 22, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Video Kurgulamada Seviye Atlayacak Sony Vegas Pro Tüyoları

8 min read
Video Kurgulamada Seviye Atlayacak Sony Vegas Pro Tüyoları

Video Kurgulamada Seviye Atlayacak Sony Vegas Pro Tüyoları

Video içerik üreticilerinin sayısı son yarıyıllarda oldukça çoğalıyor. Özellikle yeni Youtuber’lar ve seçenek mecralara video içeriği üretmek isteyenler hem pratik hem de işlevsel bir kurgu programı arıyorlar. Bu mevzuda pek çok programa olsa da Sony Vegas Pro sınama sürümü ve full sürüm seçenekleriyle rahat bir kullanım sunuyor. Öbür kurgu programlarına kıyasla arayüz tasarımının yalın ve pratik olması bu programı ön tasarıya çıkarıyor. 

Sony Vegas Pro 13, 14 ve 15 sürümlerinde arayüz genellikle aynı olduğu için bilgisayarınız hangi sürümü seçim ediyorsa ona yönelerek işe başlayabilirsiniz. Öncelikle demo sürümünü kullanarak programı azıcık tahlilinizi öneriyoruz. Vegas Pro platformunu ilk kere kullanacaksanız başta azıcık karmaşık gelebilir. Ama bu vaziyet sizi yanıltmasın. Hazırladığımız listede stratejileri oldukça sarih ve net bir biçimde anlatıyoruz. Azıcık zaman geçirerek bilindik olabilirsiniz.  

Anekdot: Programı Türkçe kullananlar için parantez içlerinde Türkçe karşılıkları bulunuyor. 

Sony Vegas Pro tüyoları:

Video klipleri içe aktarma harekâtı Zaman çizelgesini okuma harekâtı Efekt kullanımı Maskeleme özelliği Render alma harekâtı Renk geçimi tertip etmesi Ses ve videoları bölme harekâtı Tesirli organizasyon 4K render desteği 360 derece video tertip etme 

Video klipleri içe aktarma harekâtı:

Sony Vegas Pro Video klipleri içe aktarma işlemi

Adım #1: Öncelikle ekranın sol köşesinde bulunan dosya dosya seçeneğine gelin.  Adım #2: Açılır pencereden import içe aktarma kısmına tıklayın. Adım #3: Buradan üzerinde çalışmak istediğiniz dosyaları seçin video, ses, görsel Adım #4: Ardından ok tamam diyerek dosyaları içe aktarın. İçe aktarma harekâtınız galibiyetli olacaktır. Birkaç saniye bekledikten sonra dosyalarınızı medya kısmında görebilirsiniz. Adım #5: Şimdi tertip edilmeye hazır. İstediğiniz dosyayı üzerine basılı tutarak sağ taraftaki zaman çizelgesine sürükleyebilirsiniz. 

Zaman çizelgesini okuma harekâtı:

Sony Vegas Pro Zaman çizelgesini okuma işlemi

Kurgu programlarının hepsinde bir zaman çizelgesi vardır. Kurgu harekâtı yaparken kendinizi bir terzi gibi düşünebilirsiniz. Genellikle kurulum programlarının anlamı aynıdır. Sony Vegas ile kendinizi geliştirirseniz seçenek programları daha rahat öğrenebilirsiniz. Zaman çizelgesine program içindeki tam dosyaları sürükleyebilirsiniz. Ama bizim tavsiyemiz sadece üzerinde çalışacağınız dosyayı sürüklemeniz. Bu sayede yolun başında iken kumpaslı olmaya başlarsınız ve daha rahat çalışırsınız. 

Efekt kullanımı:

Sony Vegas Pro Efekt kullanımı

Adım #1: Bir efekt için ekranın sol tarafında bulunan sekmeden efektler seçeneğine tıklayın. Adım #2: fektler menüsü dolaysız uygulamalı çalıştığı için kolaylıkla önizleme yapabilirsiniz.  Adım #3: Zaman çizelgesinde bulunan bir videoya tıklayın ve efektleri sırayla deneyin. Adım #4: İsteğe göre efekt oranıyla alakalı tertip etme yapabilirsiniz efekt seçeneklerinde bu ayar mevcut. Adım #5: Efekte tıkladıktan sonra devreye girmektedir. İsterseniz videonun üzerine de sürükleyerek efekti faal hale getirebilirsiniz.  Adım #6: Bu harekâtlar ilk adım olduğu için bol bol sınama yaparak programı daha süratli öğrenebilirsiniz

Zaman çizelgesi üzerinde bulunan dosyalarınıza ses, video, resim vs. efekt ilave etmek isterseniz öncelikle efekt menüsünü tanımalısınız.

Maskeleme özelliği:

Sony Vegas Pro maskeleme özelliği kullanımı

Adım #1: Öncelikle maskelemek istediğiniz video dosyasına gelin ve sağ tıklayın. Adım #2: Bu kısımdan Event Pan/crop pan kırpma seçeneğini seçin. Adım #3: Ardından mask maske olarak işaretlenen paketi seçin. Adım #4: Ekranda maskeleme için bir vasıta çubuğu belirecektir.  Adım #45 Şimdi fareyle beraber videodan kesmek istediğiniz noktaları seçin bazı versiyonlar irtibat taşıtı ile de çalışabiliyor. Adım #6: İşaretlemeyi yaptıktan sonra program hemen nesneyi idrak ediyor ve istediğiniz komutlara göre keserek şekil vermenize izin veriyor. Adım #7: Seçmiş olduğunuz nesneyi rastgele bir yere taşıyarak önizleme yapın. Adım #8: İstediğiniz gibi uyduğu anda Apply uygula tuşuna basın. Başta zorlanabilirsiniz ama anlamını kısa zamanda kavrayacaksınız. Yeterki sık sık pratik yapın. 

Bu harekâtın özellikle Youtube videolarında sıklıkla kullanıldığını görebilirsiniz. Maskeleme ile yeşil perde kullanmadan da bir videodan değişik nesneleri kesebilirsiniz.

Render alma harekâtı: 

Sony Vegas Pro Render alma işlemi

Adım #1: Öncelikle ekranın sol üst köşesine gidin ve file dosya kısmını seçin.  Adım #2: Dışarı aktarmak için export dışarı aktar seçeneğini tıklayın. Adım #3: Buradan istediğiniz video formatını seçerek harekâta başlayabilirsiniz.  Adım #4: Ardından videonuz hazır! İstediğiniz platforma yükleyebilirsiniz. 

Render almak ile alakalı  çok şey dinlemiş olabilirsiniz. Özellikle görsel ya da işitsel hemen hemen tam programlarda bu seçenek vardır. Zira üzerinde çalışıp sonlandırdığımız bir projeyi nitelikli bir biçimde çıktı almak isteriz. Sony Vegas Pro’da bu harekât oldukça kolaydır.

Renk geçimi tertip etmesi:

Sony Vegas Pro renk ayarı

Adım #1: Ekranın sol tarafına gidin ve seçenekler içinden Color Corrector yazısına tıklayın. Adım #2: Ardından hemen pratik bir renk tertip etme kısmı çıkacaktır.  Adım #3: Buradan videolarınız için ince renk ayarları yapabilirsiniz efektleri ne kadar az ve minimal kullanırsanız o kadar hoş geçim yakalarsınız. Adım #4: Bununla birlikte aynı menü üzerinde bulunan hazır renklere de göz atabilirsiniz.  Adım #5: İstediğiniz videoları seçtikten sonra hazır renk paletine tıklarsanız tam videoların rengi aynı seviyede olacaktır. 

Program içine attığınız videolarla daha fazla çalışmak istiyorsanız renk geçimi kısmına göz atabilirsiniz. Bu sayede değişik kameralarla ya da değişik zamanlarda çekilen videoları birbiriyle geçimli hale getirebilirsiniz. Bu harekât için Sony Vegas Pro kullanışlı renk elementleri sunuyor.

Ses ve videoları bölme harekâtı:

Sony Vegas Pro video bölme ve kesme işlemi

Adım #1: Öncelikle zaman çizelgesi üzerinde harekât yapmak istediğiniz videoyu seçin. Adım #2: Ardından video üzerinde kesmek istediğiniz noktayı fare dayanağıyla işaretleyin. Adım #3: Ardından S tuşuna basarak istediğiniz gibi videoyu kesebilir ayrılabilirsiniz.  Adım #4: Kullanmak istediğiniz bölgeler dışında kalan parçaları farenizle sağ tıklayarak silebilirsiniz. 

Sony Vegas Pro 13,14 ve 15 sürümlerinde kullanabileceğiniz bu özellik oldukça işinize yarayacak. Bu harekât sayesinde istediğiniz videoları ayrılabilir ya da birleştirebilirsiniz. 

Tesirli organizasyon:

Sony Vegas Pro video organizasyon düzeni

Uygulamayı seri bir biçimde kullanmak için çok fazla yöntem var. Bunların başında da kısayollar geliyor. Sol kısımdan ayarlar sekmesine erişerek kısayol tuşlarını kendi kullanım alışkanlıklarınıza göre düzenleyebilirsiniz. Bu vaziyet başta değişik gelse de zamanla size el seriliği kazandıracak ve bu sayede zamanı çok daha faydalı kullanabileceksiniz. Bir öbür ayrıntı da program içine dosyalarınızı atmadan evvel doğru isimlendirme yapmanız. İsimlendirmeler ne kadar kumpaslı olursa çalışma şekliniz de o kadar kolay olacaktır. 

4K render desteği:

Sony Vegas Pro 4k render işlemi

Günümüzde pek çok video platformu 4k video desteği sunuyor. Bir Hayli profesyonel ya da yarı profesyonel videolarını 4k kalitesinde yayınlamayı seçim ediyor. Videolarınızda uygulayacağınız efektlerin çok daha nitelikli görünmesini istiyorsanız render alırken 4k video seçeneklerine göz atabilirsiniz. 

360 derece video tertip etme 

Sony Vegas Pro 360 derece video yapma

Simülasyon, seyahat ya da seçenek kategorideki videolar için 360° tertip etme yapmak isteyebilirsiniz. Sony Vegas Pro hem demo hem de full sürümüyle bu mevzuda size dayanakçı oluyor. Dahili şablonlar sunarak videolarınızı balık gözü kıvamına getirebilirsiniz. 360 derece videolar sayesinde sürükleyici bir izleme tecrübeyi yaşatabilirsiniz. 

Sony Vegas Pro geneli itibariyle sade ve kullanışlı bir program. Bilgisayarınız günümüz oyunlarını kaldırmıyorsa dahi Sony Vegas Pro’yu kaldırabilir. Bu programın seçim edilmesindeki en büyük etmenlerden biri sistem gereksinimlerinin düşük olmasıdır. Misalin Sony Vegas Pro 13 için asgari 4 GB ram yeterli olacaktır. Şimdiden sevinçli çalışmalar dileriz. 

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/sony-vegas-pro-nasil-kullanilir-h109942.html

Bir yanıt yazın